Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u Vašem kompjuteru, mobitelu ili tabletu kada posjetite određenu internet trgovinu. Kolačići su nužno potrebni za normalno djelovanje internet trgovine. Upotrebljava ih većina internet trgovina.

Zašto se kolačići upotrebljavaju?


Koriste se za učinkovito kretanje između stranica, pohranjivanje postavki i općenito poboljšanje korisničkog doživljaja. Ako web stranica ne koristi kolačiće, ona će Vas tretirati kao novog korisnika prilikom prikazivanja svake stranice. Na primjer, kada se prijavite, od Vas će se zatražiti da se ponovno prijavite jer se Vaša web lokacija ne može zapamtiti bez kolačića.

Vrste kolačića

Kolačići pohranjuju određene postavke kao što su jezik, država i valuta, što će Vas osloboditi ponovnog unosa podataka pri svakom prijavljivanju. Neki kolačići korisni su ponajprije za vlasnike web stranica. Na primjer, oni služe za praćenje iznosa posjeta, tj. dosega svoje web-lokacije , a neizravno koriste i krajnjim posjetiteljima, jer omogućuju autorima sadržaja da vide koji su sadržaji na web stranici zanimljivi posjetiteljima, a na temelju povratnih informacija mogu približiti web stranicu posjetiteljima zanimljivim sadržajima.

Da li su kolačići sigurni?

Kolačići nisu štetni za Vaše računalo, ne sadrže viruse ili neki drugi zlonamjerni kod.

Mogu li isključiti kolačiće?

Koristimo kolačiće za bolji korisnički doživljaj na web stranici, oni su također potrebni za ispravno funkcioniranje web stranice. Ako su kolačići onemogućeni, neke od funkcija na web stranici neće funkcionirati. Ako odlučite isključiti kolačiće, to možete učiniti pomoću postavki u pregledniku.

Kako upravljati kolačićima putem preglednika:

Većina web preglednika automatski prihvaća kolačiće, ali to možete promijeniti u postavkama preglednika za brisanje kolačića i spriječavanje automatskog prihvaćanja. Ako ne želite da se kolačići pohrane na Vašem uređaju, koristite postavke preglednika da biste promijenili postavke.

Ako koristite neki drugi uređaj ili neki drugi korisnički račun ili neki drugi preglednik potrebno je:

Microsoft Internet Explorer 8.0 i 9.0

Na izborniku 'Alati' - 'Internetske postavke' odaberite karticu 'Privatnost'. Pomaknite klizač za odabir željenih postavki. Za detaljnije postavke kolačića odaberite karticu "Napredno", označite "Zanemari kolačiće" i promijenite postavke tako da odgovaraju Vašim zahtjevima.

Microsoft Internet Explorer 7.0

U izborniku 'Alati' - 'Internetske postavke' odaberite opciju 'Privatnost'. Pomaknite klizač za odabir željenih postavki. Zadana postavka je srednja, ali Vam omogućuje da odaberete razinu filtra na temelju (a) izvora kolačića (b) ili izvor ima pravila o privatnosti. Za detaljnije postavke kolačića odaberite 'Napredno'.

Mozilla Firefox 13.0.1

Kliknite ikonu Privatnost u izborniku "Alati", a zatim "Postavke". U odjeljku "Povijest" odaberite "Za povijest upotrijebi postavljene postavke " iz izbornika za odabir, a zatim možete odabrati željene postavke kolačića.

Google Chrome 21

Odaberite ikonu sa ključem na alatnoj traci preglednika. Kliknite "Postavke" pa kliknite napredne postavke na dnu stranice. U odjeljku o privatnosti odaberite "Postavke sadržaja". U odjeljku kolačića odaberite željene postavke.

Safari 5.1 (OS X Lion)

Odaberite "Safari", a zatim kliknite "Postavke". Na izborniku odaberite "Privatnost" i označite željene postavke. Safari 5.1 (Windows) Na alatnoj traci preglednika Odaberite ikonu kotača, a zatim odaberite 'postavke' kliknite privatnost i odaberite željene postavke.